Hva er kompost?

Kompost er en naturlig måte å gjenvinne organisk materiale på. Det er en prosess hvor mikroorganismer bryter ned matavfall, hageavfall og annet organisk materiale til en næringsrik jordforbedring. Kompostering er en enkel og miljøvennlig måte å redusere avfallsmengden på og samtidig produsere en verdifull ressurs for hagen din. Det er også en flott måte å lære mer om naturens kretsløp og hvordan vi kan ta vare på miljøet vårt.

Hvorfor lage egen kompost?

Det er mange gode grunner til å lage sin egen kompost. For det første kan du redusere mengden avfall du sender til søppelfyllingen, og dermed bidra til å redusere miljøbelastningen. Kompostering er også en enkel og billig måte å produsere næringsrik jord på, som du kan bruke til å dyrke egne grønnsaker og planter. I tillegg kan kompostering bidra til å redusere klimagassutslippene, da organisk materiale som brytes ned i en komposthaug gir mindre utslipp enn hvis det skulle blitt kastet i søpla og transportert til en søppelfylling. Så hvorfor ikke prøve å lage din egen kompost og se hvor mye du kan bidra til en mer bærekraftig livsstil?

Hvordan lage egen kompost?

For å lage din egen kompost trenger du en beholder eller en plass i hagen hvor du kan legge matavfall og hageavfall. Det er viktig å ha en balanse mellom grønt og brunt materiale, som henholdsvis er matavfall og hageavfall. Grønt materiale inneholder mye nitrogen og brunt materiale inneholder mye karbon. Du kan også tilsette jord og vann for å hjelpe til med nedbrytningsprosessen. Det tar vanligvis noen måneder før komposten er ferdig og kan brukes som næringsrik jord til planter og blomster.

Hva kan du kompostere?

Det er mange ting du kan kompostere hjemme i din egen hage. Matavfall som frukt- og grønnsaksskrell, kaffegrut, eggeskall og teblader er gode eksempler på hva som kan brukes. I tillegg kan du også kompostere hageavfall som gressklipp, løv og kvister. Det er viktig å unngå å kompostere kjøtt, fisk, melkeprodukter og fett da dette kan tiltrekke seg skadedyr og gi en ubehagelig lukt. Ved å kompostere kan du redusere mengden avfall du sender til deponi og samtidig produsere næringsrik jord til hagen din.

Hva bør du ikke kompostere?

Det er viktig å være klar over hva som ikke bør komposteres for å unngå problemer med lukter, skadedyr og uønsket nedbrytning. Matvarer som inneholder kjøtt, fisk, melk og ost bør unngås da de tiltrekker seg dyr og kan føre til luktproblemer. Også oljeprodukter, plast, metall og glass bør ikke komposteres da de ikke brytes ned og kan forurense jorden. Hageavfall som inneholder sykdommer eller skadedyr bør heller ikke legges i komposten. Ved å være bevisst på hva som ikke bør komposteres, kan du sikre en sunn og effektiv kompostering.

Hvordan bruke komposten?

Når komposten er ferdig, kan den brukes som næringsrik jordforbedrer i hagen eller på potteplanter. Du kan også bruke den til å lage kompost-te, som er en flytende gjødsel laget av kompost og vann. For å lage kompost-te, blander du en del kompost med ni deler vann og lar det stå i en uke før du bruker det til å vanne plantene. Komposten kan også brukes til å lage jordblokker eller til å plante frø i. Husk å ikke bruke komposten på planter som ikke tåler næringsrik jord, som for eksempel kaktus og sukkulenter.